Ajankohtaista
MielenTila-hanke
"Vaikka huoli langettaa varjonsa yllemme, on varjo aina lupaus valosta"
Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki. Syyskuu pe 5.9.2025-la 27.9.2025
Mielenterveyskriisi - Mielenterveys- ja päihdeongelmat - Sosiaalisesti kestävä kehitys - Stigma - Yhdenvertaisuus ja osallisuus
MielenTila- näyttely on moniääninen ja puhutteleva teossarja, jonka tavoitteena on herättää ajatuksia, tunteita, kysymyksiä, keskustelua ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta. Teossarja antaa äänen mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisille ja heille kenelle
mielenterveys- ja päihdeongelmat ovat tuttuja omasta
arkitodellisuudesta, unohtamatta mielenterveys- ja päihdeongelmista
kärsivien läheisiä. Taiteen ääntä ei pidä vaientaa, sillä se kumpuaa
aidosta tarpeesta tulla kuulluksi!
Haluamme edistää dialogia, lisätä tietoisuutta, nostaa esille yhteiskunnallisia epäkohtia ja osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja keskusteluun. Pyrimme purkamaan teemoihin liittyvää stigmaa ja vaikenemisen kulttuuria. Näyttelymme käsittelee myös inkluusion, läsnäolon ja kohtaamisen merkitystä. Mielenterveyden haasteet ovat moninaisia ja voivat koskettaa ketä tahansa, milloin tahansa. On tärkeää tulla kohdatuksi aidosti ja kokonaisena.
Mielenterveys- ja päihdetyö on elintärkeää! Nyt jos koskaan tarvitaan empatiakykyä. Saatamme menettää paljon, mutta meillä ei ole varaa menettää empatiaa!
Mielenterveys- ja päihdeongelmiin liittyvä stigma on yhä vahva. Siksi vaikenemisen ja vaientamisen kulttuuria tulee haastaa. Marginaalissa eläminen ei ole marginaali-ilmiö, vaan mielenterveys- ja päihdeongelmat, toiseuden kokemus, yksinäisyys ja avun saamisen haasteet ovat osa arkitodellisuuttamme. Meillä jokaisella on tarinamme kerrottavana ja se ansaitsee tulla kuulluksi. Syrjään jättämisen sijaan inkluusio, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden vahvistaminen on merkityksellistä.
Tarvitaan tahtotila rakentaa ja ylläpitää yhteiskuntaa, jossa mielenterveyden aspekti huomioidaan kokonaisvaltaisesti. Laiminlyömällä yhteiskuntamme kantavien rakenteiden turvaamisen, kasvatamme inhimillisen kärsimyksen velkataakkaa.
Välinpitämättömyyden summa ei ole mitattavissa vain euroissa, sillä menetämme jatkuvasti henkistä valuuttaa. Puhumattakaan siitä, että ihmiselämän hinta on korvaamattoman arvokas.
Sisäiset haavat jäävät helpommin näkymättömiin. Silti ne tekevät kipeää ja tarvitsevat hoivaa. Julkiseen- ja järjestösektoriin kohdistuvat massiiviset leikkaukset vaikuttavat merkittävästi palveluiden laatuun ja saavutettavuuteen. Päihde- ja mielenterveysongelmiin on haastavaa saada oikea-aikaista ja asianmukaista apua. Kustannukset nousevat, tukia leikataan, tulevaisuus on epävarma. Monen arki on selviytymistaistelua, huolta perustarpeiden riittävyydestä, jopa omasta kodista. Eriarvoisuus lisääntyy. Pahoinvointi kasaantuu ja kerrostuu, periytyen seuraaville sukupolville.
Yhteistyö ja tiedonhankinta:
- Järjestöt:
Mielenterveyden keskusliitto, Irti Huumeista ry, Aseman Lapset ry, Sininauhasäätiö
- Muut sote-alan ammattilaiset
- Ryhmä A:
Olemme haastatelleet henkilöitä, keitä teossarjan teemat koskettavat henkilökohtaisesti omassa arkitodellisuudessa. Taustoiltaan ja ikäjakaumaltaan moninainen ryhmä on avannut meille luottamuksellisesti ja rohkeasti omia kokemuksiaan ja elämäntarinaansa. Ryhmä A:n vastaukset tuodaan esille anonyymisti.
Vastaukset ohjaavat teosten visuaalista ilmettä ja sisältöä. Teosten yhteydessä on teemoihin liittyvää informaatiota ja kokemustietoa sekä otteita ihmisten tarinoista ja kokemuksista teemaan liittyen.
Taiteelliset menetelmät ja toteutus
Kuinka tehdä näkymätön näkyväksi taiteen kautta? Kuinka monimuotoisina kuvina mielenterveyden ongelmat näyttäytyvät? Kuinka esittää mielenmaisemat ja tunne visuaalisesti? Tarkastelemme monipuolisesti valon ja varjon leikkiä, symboliikkaa sekä värimaailmoja visuaalisen viestinnän tukena. Taiteellisia menetelmiämme ovat muun muassa valo-ja varjotaide, valokuva- ja videotaide. Teosten yhteydessä on aiheeseen liittyvää informaatiota, kokemustietoa sekä otteita ihmisten tarinoista ja kokemuksista teemaan liittyen. Näyttelyn Ohisektori- teoksessa pääset myös pelaamaan empatiapeliä.
Viidestä monitaiteellisesta installaatiosta (Ohisektori, KaruSelli, Kohtuus, PääAsiassa Ihminen, Missä Kohdin Kohtaamme?) koostuvan MielenTila- teossarjan taiteelliset menetelmät ovat:
- Valo-ja varjotaide
- Valokuva- ja videotaide (projisointi)
- Äänimaailmat/äänitaide
- 3D-tulostus tekniikka
- Grafiikat/kuvitukset
With Pride 2025
All 4 One Love, One Love 4 All
Kauppakeskus Citycenter, Helsinki 2.6-30.6.2025
Teoksemme on osa Helsinki Pride 2025 virallista ohjelmistoa.
Nostamme esille tasavertaiset ihmisoikeudet, moninaisuuden, erilaisten
kulttuurien, kielten ja identiteettien rikkauden. Korokkeelle nostettu
yksisarvinen kantaa selässään maapalloa, joka ei tunne rajoja.
Maapalloa, jossa meillä on yhtäläiset oikeudet vapauteen ja
itsemäärittelyyn. Korokkeella ei ole sijaa rasismille, syrjinnälle ja
vainolle. Yksisarvinen kuvastaa Pride- yhteisöä, joka vie eteenpäin
yhdenvertaisuuden viestiä ylpeydellä, avoimesti, määrätietoisesti ja
rajoja rikkoen. Yhteisöä, joka antaa tukea ja turvaa vainoa pakeneville.
Yhteisöä, jossa moninaisuus on rikkaus ja vahvuus!
Yhdessä olemme vahvempia, yhdessä äänemme on kuuluvampi!